Hartaus Fisucraftissa

Hartauden voi tehdä monella tapaa ja siinä kannattaa käyttää luovuutta. Jos kerhossa käytetään osallistujien kesken jotain ääniviestintäsovellusta kuten Discordia tai Skypeä, hartaus voidaan tehdä esim. niin että kerholaiset menevät johonkin sovittuun paikkaan ja kuuntelevat kerhonohjaajan pitämän hartauden. Tälläiseen hartauteen voi liittää myös toiminnallisuutta jolloin voidaan esim liikkua sovitusti Fisucraftissa tai rakentaa jotain. Jos käytössä ei ole ääniviestintäsovellusta, voi hartaudenpitäjä myös esim striimata oman puheensa ja pelinsä näkymän Twitchin tai Youtuben kautta.  

Fisucraftissa on myös valmista hartaudellista sisältöä jota voi hyödyntää. Fisucraftin sivuilta löytyy Fisupiplia, johon on kerätty erilaisia Raamatun paikkoja ja kertomuksia. Fisucraftista löytyy tällä hetkellä lähest kaikki Uuden testamentin keskeiset paikat. Kerho voi eri hartauskerroilla esim. valita jonkin paikan, jossa hartaudessa luettava Raamatun kertomus tapahtuu. Kerho voi myös rakentaa omia versioitaan jostakin Raamatun paikasta tai kertomuksesta. Fisucraftin sivuilta löytyy myös valmis Via crucis –vaellusreitti jota voi käyttä,ä tai josta voi ottaa mallia oman reitin tekemiseen.  

Hartaudessa voidaan myös käyttää kylttejä siten, että kirjoitetaan rukoukset kyltteihin tai kirjoitetaan niin hartaudessa käytettävät Raamatunkohdat tai muut käsiteltävät asiat.  

Hartauden kannattaa Minecraftissa olla ensi alkuun mahdollisimman yksinkertainen ja helposti toteutettava ja ryhmä kannattaa ensin totuttaa siihen miten hartaudessa ollaan ja sopia miten hartauteen osallistutaan. Haasteena voi olla esim. että kerholaiset pulisevat Discordissa, vaikka pitäisi kuunnella, tai liikkuvat miten sattuu tai rakentavat omiaan. Ryhmä kannattaa opettaa näihin asioihin kärsivällisesti ja asennoitua siihen ettei ensimmäisillä kerroilla välttämättä asiat mene aivan oman suunnitelman mukaan.  Hartauksia Minecraftissa kannattaa miettiä sitä kannalta miten ne parhaiten toimisivat Minecraft -ympäristössä ja aivan uusiakin menetelmiä ja tapoja kannattaa ideoida ja keksiä.  

Toteutusideoita: 

  • Hartaudessa voi olla jokin Raamatunkohta joka käydään läpi esim Fisucraftin sivuilta, joku kysymys aiheeseen liittyen johon kerholaiset vastaavat puheella, lopuksi herran siunaus. 
  • Rakentakaa omalle kerhopaikallenne oma hartauskappeli, kirkko tms. 
  • Rakentakaa rukousseinä johon kukin voi käydä laittamassa oman rukouksen 
  • Ideoikaa kuvaelma jostain Raamatun kertomuksesta. Jokaiselle osallistujalle voi iantaa jonkin roolin jota harjoitellaan. Tallentakaa esityksenne esim OBS-ohjelmalla. 
  • Valitaa Fisupipliasta jokin Raamatun kertomuksista ja vierailkaa siinä olevassa warpissa. Paikkaan voi käydä etukäteen piilottamassa esim kylttejä joita kerholaisten täytyy löytää. 
  • Raamatusta voi tehdä kysymysradan jossa on vaihtoehtoina kaksi vaihtoehtoa, oikea ja väärä. Käydään yhdessä rata läpi.   
  • Jos kerhokerran tavoite on muutenkin rakentaa esim jokin hartaudellinen paikka tai asia, voi lopuksi pitää myös hyvin yksikertaisen loppurukousen tai herran siunauksen. Tällöin rakentaminen on itsessään jo hartauden läpikäymistä eikä hartaudessa kannata tehdä erillistä elementtiä. Koko kerhokerta voi olla myös hartautta rakentaen.  

Linkkejä: