Via Crucis -reitti

 

pääsiäiskarttab

 

Neuvoja pääsiäisvaelluksen vetäjälle tai sinulle joka tahdot käydä reitin itseksesi

 

I – Jeesus lähtee kohti Jerusalemia. 

Matka alkaa Betfagesta, josta voi kesyttää itsellensä aasin. Reitin voi kulkea joko etelän tai pohjoisen kautta.

Kun he lähestyivät Jerusalemia ja olivat tulossa Betfageen Öljymäelle, Jeesus lähetti edeltä kaksi opetuslastaan ja sanoi heille: ”Menkää tuolla näkyvään kylään. Siellä on aasintamma kiinni sidottuna ja varsa sen vierellä; löydätte ne heti. Ottakaa ne siitä ja tuokaa minulle. Jos joku sanoo teille jotakin, vastatkaa, että Herra tarvitsee niitä mutta palauttaa ne pian. (Matt. 21:1-3)

/warp palmusunnuntai
/warp betfage

Matka I -> II n 3 minuuttia (eteläreitti)

II – Jerusalemin temppeli

Temppelissä käydessä voi muistella kuinka Jeesus opetti ihmisille mitä Jumala tahtoo. Hän myös hermostui kun temppelistä oli tehty markkinapaikka. (Jeesus rikkoo muutaman kojun)

Hän näki temppelissä kauppiaita, jotka myivät härkiä, lampaita ja kyyhkysiä. Siellä istui myös rahanvaihtajia. Jeesus teki nuoranpätkistä ruoskan ja ajoi heidät kaikki temppelistä lampaineen ja härkineen. Hän paiskasi vaihtajien rahat maahan ja kaatoi heidän pöytänsä. Kyyhkysten myyjille hän sanoi: ”Viekää lintunne pois! Älkää tehkö Isäni talosta markkinapaikkaa!” (Joh. 2:14-16)

/warp jerusalemintemppeli

Matka I -> II n 2 minuuttia

III – Viimeinen ateria

Jeesus ja opetuslapset kokoontuivat viimeiselle aterialle. Mukanaoloijat voivat  käydä pöydän ympärille. Jeesus antaa inventorystaan leipiä pöydän ympärillä oleville.

Aterian aikana Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: ”Ottakaa, tämä on minun ruumiini.” Sitten hän otti maljan, kiitti Jumalaa ja antoi heille, ja he kaikki joivat siitä. Hän sanoi: ”Tämä on minun vereni, liiton veri, joka vuodatetaan kaikkien puolesta. (Mark. 14:22-24)

Laulettuaan kiitosvirren he lähtivät Öljymäelle. (Mark 14:26)

/warp viimeinenateria

IV – Getsemanen puutahassa

Jeesus meni opetuslastensa kanssa Öljymäelle, Getsemanen puutarhaan. Reitti voi kulkea Ylähuoneelta pohjoisen kautta Antonian linnakkeen vierestä kohti öljymäkeä.  Getsemanessa Jeesus vetäytyi rukoilemaan. Opetuslapset eivät jaksaneet valvoa vaan nukahtelivat tämän tästä.

Jeesus vangitaan. Voidaan vaeltajien kesken sopia ketkä näyttelevät sotilaita. Jos pelaajilla on käytössään suositeltu resurssipaketti, heille voi antaa roomalaisen sotilaan asusteita. Jeesus lähtee sotilaiden keskellä kohti Antonian linnaketta.

Jeesuksen vielä puhuessa sinne saapui Juudas, yksi kahdestatoista opetuslapsesta, ja hänen kanssaan miekoin ja seipäin aseistautunut miesjoukko, jonka ylipapit, lainopettajat ja vanhimmat olivat lähettäneet. Jeesuksen kavaltaja oli sopinut miesten kanssa merkistä: ”Se on se mies, jota minä suutelen. Ottakaa hänet kiinni ja viekää vartioituna pois.” Tultuaan hän meni suoraa päätä Jeesuksen luo, sanoi: ”Rabbi!”, ja suuteli häntä. Miehet kävivät heti käsiksi Jeesukseen ja vangitsivat hänet. (Mark. 14:43-46)

/warp getsemane

V – Ylipapin palatsi

Jeesus viedään vangittuna ylipapin palatsiin jossa häntä syytetään. Ylipapin palatsin pihalla Pietari kielsi Jeesuksen kolme kertaa.

Jeesus vietiin ylipapin luo, ja koko ylin papisto sekä vanhimmat ja lainopettajat kokoontuivat sinne. Pietari seurasi Jeesusta jonkin matkan päässä ylipapin palatsin pihaan saakka. Hän istuutui palvelusväen joukkoon ja lämmitteli tulen ääressä. Ylipapit ja koko neuvosto etsivät todistusta Jeesusta vastaan saadakseen hänet surmatuksi. Sellaista ei kuitenkaan löytynyt.

Pietari oli alhaalla pihassa. Muuan ylipapin palvelustytöistä tuli sinne,
ja nähdessään Pietarin lämmittelemässä hän katsoi tätä ja sanoi: ”Sinäkin olit tuon nasaretilaisen kanssa, tuon Jeesuksen. Mutta Pietari kielsi sen. ”En ollenkaan ymmärrä mistä puhut”, hän sanoi ja siirtyi ulos etupihalle. Tyttö näki hänet uudelleen ja sanoi siellä oleville: ”Tämä mies on samaa joukkoa.” Taas Pietari kielsi. Mutta hetken kuluttua muutkin siellä olevat sanoivat hänelle: ”Sinä olet varmasti samaa joukkoa, olethan sinäkin galilealainen.” Pietari alkoi sadatella ja vannoi: ”Minä en tunne sitä miestä, josta te puhutte.” Samassa kukko lauloi, toisen kerran. Pietari muisti, mitä Jeesus oli hänelle sanonut: ”Ennen kuin kukko kahdesti laulaa, sinä kolmesti kiellät minut.” Hän puhkesi itkuun. (Mark. 14)

 

(VI – Herodeksen palatsissa )

 

Herodes ilahtui kovin nähdessään Jeesuksen, sillä hän oli jo pitkään halunnut tavata hänet. Hän oli kuullut Jeesuksesta ja toivoi, että tämä tekisi hänen nähtensä jonkin ihmeteon. Hän kyseli Jeesukselta kaikenlaista, mutta Jeesus ei vastannut hänelle mitään. Ylipapit ja lainopettajat, jotka olivat paikalla, syyttivät Jeesusta kiivaasti. Herodes ja hänen sotilaansa alkoivat nyt kohdella Jeesusta halveksuvasti. Herodes teki Jeesuksesta pilkkaa puettamalla hänet komeaan pukuun, ja sitten hän lähetti Jeesuksen takaisin Pilatuksen luo. (Luuk. 23:8-11)

/warp herodeksenpalatsi

 

VII – Jeesus tuomitaan

Pontius Pilatus tuomitsee Jeesuksen Antonian linnakkeessa. Jeesus viedään tämän jälkeen Golgatalle.

Jeesus pantiin köysiin, vietiin pois ja luovutettiin Pilatukselle. Pilatus kysyi Jeesukselta: ”Oletko sinä juutalaisten kuningas?” ”Sinä sen sanoit”, Jeesus vastasi. Ylipapit esittivät nyt useita syytöksiä häntä vastaan, ja Pilatus kysyi: ”Etkö lainkaan vastaa? Kuulethan, mistä kaikesta he sinua syyttävät.” Mutta Jeesus ei enää vastannut mitään. Tämä ihmetytti Pilatusta.

Juhlan aikana maaherra aina päästi vapaaksi yhden vangin, sen jota kansa pyysi. Sillä kertaa oli vangittuna kapinoitsijoita, jotka kapinan aikana olivat tehneet murhan. Heidän joukossaan oli Barabbas- niminen mies. Pilatuksen luo kerääntyi nyt väkijoukko, joka pyysi häntä tekemään niin kuin hänen tapansa oli. Pilatus kysyi: ”Tahdotteko, että vapautan teille juutalaisten kuninkaan? Hän näet ymmärsi, että ylipapit olivat pelkästä kateudesta jättäneet Jeesuksen hänen käsiinsä. Ylipapit kuitenkin kiihottivat väkijoukkoa pyytämään, että hän pikemminkin vapauttaisi Barabbaksen.

Vielä Pilatus kysyi kansalta: ”Mitä minä sitten teen tälle, jota te sanotte juutalaisten kuninkaaksi?” He huusivat: ”Ristiinnaulitse!” ”Mitä pahaa hän on tehnyt?” kysyi Pilatus. Mutta he huusivat entistä kovemmin: ”Ristiinnaulitse se mies!” Tehdäkseen kansalle mieliksi Pilatus päästi Barabbaksen vapaaksi, mutta Jeesuksen hän ruoskitti ja luovutti ristiinnaulittavaksi. (Mark. 15:1-15)

/warp antonianlinnake

VIII – Golgata

Golgatalla eli pääkallopaikalla on kolme ristiä. Täällä Jeesus kuolee.

Kun tultiin paikkaan, jota kutsutaan Pääkalloksi, he ristiinnaulitsivat Jeesuksen ja rikolliset, toisen hänen oikealle puolelleen, toisen vasemmalle.

Mutta Jeesus sanoi: ”Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä tekevät.”* Sotilaat jakoivat keskenään Jeesuksen vaatteet heittämällä niistä arpaa.

Kansa seisoi katselemassa. Hallitusmiehiäkin oli siellä ivailemassa Jeesusta. He sanoivat: ”Muita hän kyllä on auttanut — auttakoon nyt itseään, jos hän kerran on Messias, Jumalan valittu.” Myös sotilaat pilkkasivat häntä. He tulivat hänen luokseen, tarjosivat hänelle hapanviiniä ja sanoivat: ”Jos olet juutalaisten kuningas, niin pelasta itsesi.”

Jeesuksen pään yläpuolella oli myös kirjoitus: ”Tämä on juutalaisten kuningas.”

Toinen ristillä riippuvista pahantekijöistä herjasi hänkin Jeesusta. Hän sanoi: ”Etkö sinä ole Messias? Pelasta nyt itsesi ja meidät!” Mutta toinen moitti häntä: ”Etkö edes sinä pelkää Jumalaa, vaikka kärsit samaa rangaistusta? Mehän olemme ansainneet tuomiomme, meitä rangaistaan tekojemme mukaan, mutta tämä mies ei ole tehnyt mitään pahaa.” Ja hän sanoi: ”Jeesus, muista minua, kun tulet valtakuntaasi.” Jeesus vastasi: ”Totisesti: jo tänään olet minun kanssani paratiisissa.”
Oli jo kuudes tunti. Silloin, keskipäivällä, aurinko pimeni. Pimeys tuli koko maan ylle, ja sitä kesti yhdeksänteen tuntiin saakka. Temppelin väliverho repesi keskeltä kahtia. Ja Jeesus huusi kovalla äänellä: ”Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni.” Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. (Luuk. 23:33-46)

/warp golgata

VIII – Hauta

Jeesus viedään läheiseen hautaan.

Joosef meni Pilatuksen puheille ja pyysi Jeesuksen ruumista. Hän otti sen ristiltä, kääri pellavavaatteeseen ja pani kallioon hakattuun hautaan, johon ei vielä ollut haudattu ketään. Oli valmistuspäivä, sapatti oli juuri alkamassa. Naiset, jotka olivat Jeesuksen kanssa tulleet Galileasta, lähtivät Joosefin mukaan. He näkivät, kuinka Jeesuksen ruumis pantiin hautaan. (Luuk. 23:52-55)

VIII – Pääsiäisen ihme

Ensimmäisenä päivänä sapatin jälkeen naiset jo aamuvarhaisella menivät haudalle ja ottivat hankkimansa tuoksuöljyt mukaan. He havaitsivat, että kivi oli vieritetty haudan suulta,  ja kun he menivät sisälle hautaan, he eivät löytäneet Herran Jeesuksen ruumista.

Kun he olivat ymmällä tästä, heidän edessään seisoi yhtäkkiä kaksi miestä sädehtivän kirkkaissa vaatteissa. Naiset pelästyivät ja painoivat katseensa maahan. Mutta miehet sanoivat heille: ”Miksi etsitte elävää kuolleiden joukosta? Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista. Muistakaa, mitä hän sanoi teille ollessaan vielä Galileassa: ’Näin täytyy käydä: Ihmisen Poika annetaan syntisten ihmisten käsiin ja ristiinnaulitaan, mutta kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.'” Silloin he muistivat, mitä Jeesus oli puhunut. (Luuk 24)

 

Vinkkejä: 

  • Tarinaa voi kertoa chatissa sovelletusti ja käyttää joko kuvaavia tekstejä tai harkinnan mukaan yllä olevia Raamatunkohtia. Chatissa ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista lähettää kovin paljon tekstiä. Jos käytössä puheyhteys tai striimaus, tällöin Raamatuntekstejäkin voi hyödyntää enemmän.
  • Tunnelman lisäämiseksi suositellaan pelaajalla käytettävän resurssipakettia Romecraft Germania 15. Siitä löytyy mm. roomalaisia asusteita.

 

Yksi kommentoi: “Via Crucis -reitti

  1. Pingback: Virtuaalinen Via Crucis Fisucraftissa - Fisucraft

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *